Більшість людей, які вперше розглядають облицьовану дерев’яною мозаїкою шафу або панно, щиро вражаються тим незвичайним емоційним впливом, який здатний чинити на почуття людини така робота. Зображення, набране з дерева різних відтінків, немов живе своїм життям, дихає і, якщо хочете, навіть змінюється в залежності від освітлення, вологості повітря та кута зору. У навколишньому нас пластмасовому світі з бездушними прямими лініями, кутами та пропорціями, ми несвідомо знаходимо очима унікальні предмети, і саме вони приковують до себе наш погляд і дають привід умиротворено замислитись та включити уяву.

Так що ж таке маркетрі (або дерев’яна мозаїка) – мистецтво, що прийшло до нас з античності і дотепер тішить око як досвідченого естету, так і людини скромніших претензій.

Маркетрі (від французького слова marqueterie – розмічати) – це художній набір з різних за кольором та текстурою тонких дерев’яних платівок (шпону). Шматочки дерева, стикуючись по краях між собою, утворюю цілісну картинку, яка надалі наклеюється на основу. Роль фарб у маркетрі виконує текстура та відтінок дерева, тому найбільш важливим завданням є визначення композиції та художнє вміння майстра вибирати та поєднувати правильні фрагменти шпону. У майстерні маркетриста є сотні різних порід шпону, від чорного до практично білого, причому те саме дерево на різних ділянках може мати різні відтінки.

Природа наділила дерево неповторним малюнком, багатим діапазоном відтінків та вражаючою теплотою. Художні роботи, виготовлені зі шпону, ексклюзивні, їх неможливо копіювати. Покриті лаком, волокна деревини витікають дивовижні світлові переливи, і створюється враження, що робота підсвічується зсередини.
Благотворний вплив дерева на стан людини незаперечний, і дерев’яні мозаїчні картини мають усі магнетичні властивості живої деревини. Вони здатні знімати втому, утихомирювати і заспокоювати. Мозаїчні пейзажі сповнені теплом та ніжністю, вони створюють відчуття затишку та тиші. Якщо ви зупините погляд на такій роботі довше, багатша текстура деревини змусить увімкнутися вашу уяву. Ви побачите на картині лише вловимі постаті чи предмети, про які і не підозрював митець, створюючи роботу. Така здатність дерева викликає бажання мати роботу, чим більше її розглядаєш – тим більше вона подобається.